Judoklubben National - logotyp
 

traningslokal.jpg (134251 byte)

 


Klubben

Policy


Nybörjarinfo


 
 


Klubbinfo - Historia

Judons historia i Halmstad  

Judon kom till Halland och Halmstad mycket tidigt. 1957 var året och initiativet togs av Roy Andersson och Kenneth Gyllerström. Man studerade judoböcker och sedan tränade man på mycket primitiva mattor.

Hans-Åke Parmlöv och Bertil Hansén kom med i klubben i början på 60-talet och de engagerade spanjoren Laranja som bodde i Landskrona. Bil till Landskrona – träning 3 timmar – skjutsa Laranja tillbaka till Landskrona och sedan hem igen. Alla förstår säkert att sådan vilja gav resultat. Inte blev det sämre av att en ung Anton Geels ledde träningen 1963-65. 1965 var det landskamp i Halmstad med inte mindre än fem deltagare från klubben: Hans-Åke och Tyrone Parmlöv, Christer Persson, Karl-Axel Karlsson (sedermera OS-skytt) samt Bertil Hansén.

Framgångsrikast var Tyrone med SM och NM vinster både som junior och senior. Hans-Åke och Bertil var de drivande fram till slutet på 60-talet då deras gemensamma firma tog all tid. Verksamheten minskade och Halmstad Judoklubb lades ner 1972.

Bo Göran Birnbos kompisgrupp som startade 1969 bytte namn och 1972 bildades Halmstad Budoklubb sedermera Judoklubben National.

Det blev en satsning på ungdomar och framgångarna kom med besked och under flera år var Halmstad klart dominerande på ungdomsjudon i Sverige vilket belönades med att Gränges Cup priset för bästa klubb (krav: först att vara bäst i Sverige under fem år) hamnade i Halmstad.

De som hittills representerat Halmstad på EM, VM eller OS är: Ferenc Rohaly – Renate Reiman (7: a) – Tipi Birnbo (2: a) – Ninnie Magnusson – Marie Lundgren – Alexander Lundqvist - Moa Jacobsson samt Anders Dahlin (kvartsfinal i OS)

Bo Göran Birnbo
   

Hem    Tillbaka    Sidans topp